Őszintén arról, ami körülvesz...

Beszélek

Beszélek

Visz az út előre

Szabadon választott családi emlékek

2018. július 31. - Maior

Azok emlékére, akik már előre mentek és vigyáznak a hátramaradottakra. És azoknak, bátorításul, akik azt gondolják minden, ahogy van, úgy kell lennie. 

Azt gondolta, hogy eljött annak is az ideje, amikor vissza kell néznie és végig kell tekintenie a már elmúlt éveken. Mi történt és miért történtek vele úgy a dolgok, ahogy. Hasznos lehet élete közepén járva, ha összegzést készít, hogy meddig jutott, hol tart és melyik irányba tervezi még utazását.

blog4.jpg

Az a kérdés motoszkált benne, vajon sikerült, vajon úgy él, ahogy gyerekfejjel arról ábrándozott milyen is lesz, ha egyszer felnő. Talán, néha igen, de néha nem. Ezt dobta a gép. Ezt mondogatva merült el saját életében, keresve azt a pillanatot, amikor megérthet mindent és összeállhat a kép, mint egy kirakós. Már olyan sok év eltelt, hogy bogozta kifelé a szálakat. Megélt sok mindent és túlélte már azokat, akik egyszer a mindent jelentették számára.

csalad.jpg

Mindig kicsit kívülállóként tekintett saját családjára, annyira különbözött. Belőlük jött, hordozza a jellemzőiket, de sohasem akart rájuk hasonlítani. Most, hogy már nincsenek, hiányozni is nagyon tudnak. Úgy, mint amikor a nem birtokolható tárgy, aktuális szükséglet pont azért válik fontossá, mert nem tudjuk elképzelni sem, hogy mi történne, ha hozzáférhető, elérhető lenne. Régen sem értette, hogy az ő szülei hogyan is akadhattak, elválaszthatatlanul egymásra. Két mérhetetlenül sérült ember illúziókra épített nagy szerelme, ami egyenes úton haladt a kölcsönös kiábrándulás és fellángolás folyamatos ciklikus ismétlődéséhez. Ma már nincs meg, puccos irodaház van annak a gyárépületnek a helyén, ahol anyja és apja megismerkedtek egymással. Akkoriban mindketten házasságban éltek, de már párjuktól külön-külön. Tehát nem egymásért, hanem saját jogukon amortizálták le előző kapcsolataikat. Máshonnan jöttek és mégis hasonlítottak. Mindketten szenvedtek, de mégis elválasztotta őket egymástól is a saját hányattatásuk és önsajnálatuk. Hordozták őseik rájuk rakott terheit és soha nem tudták azokat lerakni. Végigkísérte őket a folytonos újrakezdés és az ismételt elbukás. Egymásba kapaszkodtak, egymást lökték el maguktól és mindig a másikat vádolták, mindig a másiktól várták a megváltást.

szerelem.jpg

Apja örök rejtély maradt egy életen át. Kiismerhetetlen, titkokkal teli, kimozdíthatatlan kőszikla, aki egy sokgyermekes parasztcsalád legkisebb gyermekeként született meg a harmincas évek elején. Valamennyire kivételezett gyerekkor jutott neki, annak köszönhetően, hogy nővérei óvták, a nagyobb fiúk pedig okították mindenre, ami fontos az életben. Jól emlékszik, hogy apja szívében, lelkében édesanyját kitüntetett hely illette meg mindvégig. A sokszor és sokat emlegetett történetek mindig kedves, megértő anyai szeretetről árulkodtak. Az apja apjáról ezzel ellentétben nem sokat lehetett hallani, nem álltak közel egymáshoz. Valamiért az öreg nem tekintett rá saját gyerekeként. Csak az idő tette helyére a dolgokat, mivel a letagadhatatlanul azonos külső vonások eredményesen simították el a származásba vetett kétségeket és békítették meg az apát a legkisebb fiával. A háború gyorsan felnövesztette, ahogy akkoriban sok fiatalt. A család felmenői osztrák területről vándoroltak át valamikor a XIX. sz. második felében. Az ideszármazó ősök közül volt, aki sohasem tanulta meg tökéletesen a magyart és a családban is inkább a német nyelvet használta. Apját talán a familiáris örökség ösztökélte arra, hogy húsz évesen útnak induljon a nagyvilágba, lesz, ami lesz alapon. Nem járt szerencsével. Az ötvenes évek elején a határok már javában zárva voltak, így a tiltott módon történő határátlépés sem maradhatott megtorlás nélkül.  Apja fiatal, formálódó személyiségében visszafordíthatatlan károkat okozott az elzárásban töltött időszak. Megedződött a lelke, férfiként került ki a megpróbáltatásból. Utána soha többet nem tűrte el a bezártságot, a megkötöttséget semmilyen téren. Szárnyalt a saját maga által kiválasztott és jónak tartott úton, akkor is, ha ezzel másoknak fájdalmat, keserűséget, csalódást okozott.

apak.jpg

Anyja egész életében úgy érezte, hogy őt igazán - ahogy ő szerette volna - senki sem szerette. Nagyanyja két kicsi gyerekkel maradt özvegyen, miközben javában zajlott a második világháború. Nem volt segítsége. Alig volt húsz éves, amikor a tehetős, nála jóval idősebb csabai férfi teherbe ejtette és elvette, majd a lány után másfél évvel megérkezett egy fiú is a családba. A félárva gyerekek, miután anyjuk Budapestre költözött a nővéréhez, hogy munkát találjon, nevelőszülőkhöz kerültek falura. Az első hely rettenetes volt. Nem kímélték őket. Az istállóban aludtak. Ha a kenyér morzsái a földre estek, mind az utolsó szemig össze kellett szedniük. Rettegtek, hogy mikor kapják a pofont. Innen hamar visszakerültek a lelencbe. Szerencséjükre jött anyus és apus, akik a saját lányaik mellett nevelték őket éveken át. A jómódú parasztcsaládnál eltöltött évek a békés gyerekkort jelentették. Anyja itt élt először és sokáig utoljára biztonságban, meghittségben. Nagyanyja éveken át gyerekei felé sem ment, nem látogatta őket. Amikor a háború után előkerült és leutazott hozzájuk, a fia nem ismerte meg és váltig állította, hogy anyus és apus idősebb lánya az ő mamája.

anya.jpg

Újabb évek teltek el mire nagyanyja rendezni tudta életét. Másodszor is férjhez ment, dolgozott, lett lakhatása. Végre kérvényezhette gyerekei magához vételét. A fiút maga mellett tartotta, a tíz éves lányt egy Pest megyei intézetbe adta. Az intézetet az angolkisasszonyok tartották fenn. Amikor a testvérek megöregedtek, akkor is gyakran összevitatkoztak azon, hogy vajon ki volt a szerencsésebb, aki intézetbe került, de volt mit ennie és kényelmes helyen lakhatott vagy az, aki anyjukkal maradhatott, de nem sokra ment vele, mivel gyakran volt része nélkülözésben. Soha nem jutottak ebben sem közös nevezőre. Anyja akkor került haza, amikor elérte a munkaképes kort és így volt, amikor ő volt az egész család eltartója. A törékeny kamaszlány számára kemény időszak volt a szövőgyár három műszakban. Nagyon kellett igyekeznie, hogy tudja tartani a lépést. A család kihasználta, pénzét elvették. Tizenhét körül volt, amikor elszökött otthonról, de rendőrökkel vitették vissza, mondván még kiskorú. Nagyanyja akkor már harmadik férjét fogyasztotta, összesen háromszor özvegyült meg. Azt nehéz lenne megmondani, hogy ezzel a férjeket kímélte vagy nagyanyját büntette a sors az összes múltbéli és a későbbiekben elkövetett bűneiért.

 

Mikor billenünk helyre?

Időnként mindenki mond olyat, hogy holnaptól ezt vagy azt másképpen csinálja. Nem is kell hozza nagy dolgoknak történni, elég például, ha közeleg az új esztendő. Az elmúlt hetekben az egész szociális terület közösen, egyként kiáltott fel, hogy nem mehet így tovább. Változásra, változtatásra van szükség.

Rég láttunk ilyen egységes szakmai fellépést a szociális szférában. Ennek apropóját az inárcsi tragédia adta. A 2018. június 11-én meggyilkolt szociális munkás halála és annak körülményei a legfájdalmasabban mutatták meg azt, hogy a hazai segítő szakma végórájában van.

A társadalmi problémák ütköző zónájában dolgozik az, aki a szociális munkát választja hivatásául. Itt gyakran egymásnak feszülnek elvek, érdekek és sokszor a nyers erő. A KSH 2018 elejei adatai szerint az oktatásban 318.854 forint, a humán-egészségügyi területen 332.440 forint, a szociális szférában pedig 147.960 forint a bruttó átlagkereset.

szoc.jpg

A szociális munka itthon pár évtizedes múlttal rendelkező szakma, aminek már magyarra átültetett megnevezése is magában hordozza a meg nem értettséget. Hányszor kellett már hosszasan magyaráznom szakmaidegen környezetben, hogy mit is jelent az, hogy szociális munkás. Amikor még közelebb voltunk a rendszerváltás előtti időkhöz, akkor rendszeresen "szocialista" munkásként jelent meg az ifjú szakma, számos viccelődés középpontjába kerülve ezzel. A szociális munkás - akinek jó problémamegoldó képességgel, kiváló empátiával, elhivatottsággal, megfelelő szakmai ismeretekkel, konfliktus helyzetben rátermettnek, bátornak, egyenesen hősnek kell lennie - egyedül soha nem volt és sohasem lesz képes megoldani súlyos szociális gondokat. A társadalmi problémák nem megfelelő kezelése, a leszakadó, elszegényedő csoportok egyre kilátástalanabb helyzete közösen eredményezi sok minden mellett azt is, hogy növekszik a pályaelhagyó munkatársak létszáma, a még meglévő szakemberek pedig nagymértékben ki vannak téve a kiégés veszélyének. Pár napja váltak nyilvánossá a 2018. ősztől induló képzések felvételi ponthatárai. A szociális terület vonatkozásában sok örömre nincs okunk.

A felvi.hu adatai alapján a szociális munka alapszakon nagyon kevés új jelentkező van, ha az összes jelentkezésből azt nézzük, aki tényleg erre a pályára szeretne jönni, az egészen kis számot eredményez, a szociális munkát BA szinten első helyen alig félezren jelölték meg, a társszakmák iránt sincs intenzív érdeklődés. A mesterszakokon sincs túljelentkezés, összesen 3 helyen indul képzés.


Egy ideje nem látszik a szakma utánpótlása. Ez mára olyan súlyos helyzetet teremtett, hogy  figyelembe véve a terület humán-erőforrás igényét, valamint az évek óta tartó elvándorlást, ki lehet jelenteni, hogy már most krízishelyzetről beszélhetünk. Ennek a helyzetnek ritkán emlegetett másik jellemzője, hogy erős kontraszelekció jellemzi a területet. Fontos lenne ismerni és elemezni, hogy a segítő szakma miért nem vonzó az álláskereső munkavállalók körében.

Az Y-generáció tagjainak a pálya- és karriertervezés már sokkal fontosabb, mint hosszú ideig megtartani egy állást, így a szakmai továbbképzések, a készségek gyarapítása, az önismeret fejlesztése és az előrelépés lehetősége meghatározóvá vált a munkával való elégedettség tekintetében.

A szociális területen dolgozók először 2013 végén értesülhettek arról, hogy elindul a szociális ágazati életpályamodell kidolgozása. Legközelebb a sajtóban olvasott hírek szerint 2016-ra, később 2017-re tervezték elkészíteni és bevezetni a modellt. Napjainkban nincs, aki meg tudná jósolni, hogy a tengernyi,  vészjósló felhő, amely a szociális területen dolgozók feje fölött tornyosul mikor tűnik el és mikor kapja meg a szakma az évtizedek óta olyan nagyon vágyott és megérdemelt anyagi megbecsülést.

 

süti beállítások módosítása